fbpx

„LEAN standard“ ISO 18404 – pochybná myšlenka

Dozvěděl jsem se o standardu ISO 18404, který slouží k certifikaci pro LEAN a Six Sigma organizace. Myslím, že je to velmi pochybná myšlenka s malým přínosem pro kvalitu štíhlé výroby.

Tohle certifikační šílenství nezpůsobí velký rozdíl v kvalitě LEAN, ale převážně odčerpá peníze do Mezinárodní organizace pro normalizaci a připojeným orgánům, za certifikaci, která má malou praktickou hodnotu. Podívejme se spolu tedy na podrobnosti…

(Přeloženo z originálu “Lean standard“ ISO 18404 – A Questionable Idea…”, autorem je Christoph Roser na blogu www.allaboutlean.com)

O čem je ISO 18404?

ISO 18440, které bylo vydáno v prosinci 2015, má za cíl certifikovat jak organizace, tak jednotlivce buď v Six Sigma nebo LEAN nebo v obojím. Všimněte si, prosím, že to není LEAN Six Sigma, ale LEAN a Six Sigma.  Jak LEAN, tak Six Sigma můžou být certifikovány ve třech úrovních.

LEAN

  • LEAN Practicioner
  • LEAN Leader
  • LEAN EXPERT

SIX SIGMA

  • Green belt
  • Black Belt
  • Master Black Belt

Úrovně green/black/master black belt jsou okopírovány ze Six Sigma, zrcadlící úrovně participiant/leader/coach v zavedení Six Sigma. Různé úrovně LEAN jsou ekvivalentem úrovní v Six Sigma. Pro každou z nich je uvedeno několik schopností, kterými by organizace nebo jednotlivec měli disponovat. Zde je výběr z nich, většina je často ještě rozdělena do detailnějších bodů v celém popisu.

Dovednosti Six Sigma (výběr z 23 bodů):

  • Zlepšování obchodních procesů
  • Změnové řízení
  • Rozvoj vedení (sebe i ostatních)
  • Kreativní myšlení
  • Zaměření na zákazníka
  • Rozhodování
  • Motivování ostatních
  • Matematická gramotnost
  • Projektové řízení
  • Six Sigma
  • Statistické nástroje
  • Prezentační dovednosti

Dovednosti LEAN (výběr z 18 bodů):

  • Porozumění benefitů LEAN
  • Zásady LEAN
  • Měření výkonosti procesu
  • Kreativní myšlení
  • Vizuální management
  • Analýza dat
  • Analýza rizik
  • Motivování ostatních
  • LEAN techniky
  • Prezentační dovednosti

Pro mě je to velmi podivný seznam. Ačkoliv většinu z těchto hesel bych rád viděl u člověka praktikujícího LEAN, shledávám prakticky nemožným, aby byl na tyto vlastnosti prováděn audit. Jak byste například auditovali „motivování ostatních“, „zaměření na zákazníky“ a „rozvoj vedení“? To byste rovnou mohli auditovat jízdu na kole na základě papírů bez toho, aniž byste viděli toho člověka na kole skutečně jet.

Proč to udělali?

Oficiální důvod, proč byl vytvořen ISO 18404 standard pro LEAN a Six Sigma organizaci, je špatná kvalita některých certifikátů, které jsou vydávány určitými organizacemi. Toto je problém převážně Six Sigma než LEAN, jelikož je zde mnoho organizací, rozdávajících úrovně v Six Sigma jako na běžícím pásu, zatímco neexistuje, pokud vím, žádné rozdávání certifikace pro LEAN, které by se tomuto jen přibližovalo.

Souhlasím, že mnoho certifikátů Six Sigma, které jsou rozdány, nemá cenu ani papíru, na kterém jsou vytištěny. Například jsem našel „jednohodinový kurz Six Sigma pro úroveň „Master Black Belt“ online za pouhých 29 dolarů“. Ano, za pouhou hodinu můžete dostat nejvyšší Six Sigma úroveň nebo kteroukoliv jinou úroveň chcete, od green po champion. Jen nečekejte, že budu ohromený. Podle té internetové stránky jsou rozdány tisíce certifikátů každý týden. Za tu cenu bych tomu i věřil. Samozřejmě, jsou zde i důvěryhodnější kurzy, ale pokud nemáte hlubokou znalost organizací pro certifikaci, nepoznáte rozdíl.

Podle mě samozřejmě existuje další, neoficiální důvod, proč byl vytvořen ISO 18404 standard. Peníze! Certifikáty jsou velký business, především když za tím stojí tak známá organizace jako je Mezinárodní organizace pro normalizaci. Z pohledu Mezinárodní organizace pro normalizaci je ISO 9001 velkým úspěchem. Miliony společností už v něm byly certifikovány. Mnoho automobilových společností vyžaduje, aby jejich zákazníci byli certifikování v ISO 9001. Při ceně několika desetitisíců korun za certifikaci (když nezahrnujeme přípravy), zde mluvíme o miliardách vybraných za poplatky.

Nechápejte mě špatně, Mezinárodní organizace pro standardizaci vytvořila spoustu skvělých a nezbytných standardů, od rozměrů papírů po druhy šroubů. V těchto věcech jsem plně pro standardizaci. Ale podle mě tak komplexní systém znalostí a zkušeností, jako je LEAN, nemůže být zmáčknut do standardu.

Analogie

Tohle není poprvé, co Mezinárodní organizace pro normování vytvořila certifikaci k poměrně nejasnému tématu. Nejslavnější je pravděpodobně ISO 9001, část skupiny ISO 9000. Pokud se pohybujete v průmyslu, určitě jste už na ISO 9001 někde narazili. Jsou zde i další jako Environmentální management ISO 14001, Systém řízení bezpečnosti silničního provozu ISO 39001 nebo Management hospodaření s energií ISO 50001.

Co se týče původního záměru zlepšení kvality, výsledky jsou poměrně různorodé. Pochybovači tvrdí, že celá záležitost je hlavně o papírování. Certifikace ukazuje, že standardy jsou (pravděpodobně) sledovány a nedává žádné vodítko, jak dobré ty standardy jsou. Dokud všechno dokumentujete, tak certifikování (pravděpodobně) budete.

Nelze podceňovat ani čas potřebný pro dokumentaci a certifikaci. Jedná se o tunu papírování s rizikem, že manažeři budou ještě více odtrženi od reality skutečného výrobního pracoviště.

Co se stane?

Dobře, zpátky k ISO 18404 o LEAN a Six Sigma. Věřím, že situace se vyvine podobně jako s ISO 9001, ale pomaleji. Několik prvních zájemců se sveze na vlně zájmu. Možná to budou společnosti prodávající certifikáty Six Sigma nebo firmy, které chtějí mít další nálepku ISO na jejich dopisových hlavičkách nebo webových stránkách. Se vší pravděpodobností to nepovede k většímu zeštíhlení jejich organizace, ale jen k dalšímu papírování.

Doufám, že v tomhle bodě se to zastaví, a zůstane certifikovaných jen pár společností a ostatní štíhlé podniky budou pokračovat v obchodu jako obvykle. Jenže to pokušení, mít další nálepku v životopisu nebo na webové stránce bude příliš velké, a ještě víc lidí a společností se nechá certifikovat.

Svatým grálem (z pohledu Mezinárodní organizace pro normování) je, aby velké společnosti vyžadovaly od svých dodavatelů, aby byli certifikování v ISO 18404 tak jako dnes v ISO 9001. Pokud se to stane (a já doufám, že ne), potom ti bez ISO 18404 budou mít jasnou nevýhodu a můžou být nuceni vynaložit prostředky na zpracování dokumentace, poplatky a námahu na ISO 18404 s malým výsledkem, jen aby nebyli úplně vyloučeni. Ale pořád doufám, že se toto nestane.

Přemýšlel jsem, jestli mám vůbec o ISO 18404 psát. Osobně bych byl radši, kdyby na to každý zapomněl. Jsem si plně vědom toho, že psaním článku, i když kritického, o tom vlastně rozšiřuji povědomí. Je dost možné, že pár čtenářů teď přemýšlí, kde a kdy se nechat certifikovat. Prosím, nedělejte to. Místo spousty papírování raději jděte a zlepšujte vaše procesy!

Přeloženo z příspěvku: „Lean standard“ ISO 18404 – A Questionable Idea…
Autor: Prof. Dr. Christoph Roser

Přeložil: David Krejčí