fbpx

Průmysl 4.0: (R)Evoluce?!

Vítejte v budoucnosti, ve které dochází ke čtvrté průmyslové revoluci. Nové technologie mění svět. Mechanizaci a automatizaci, hromadnou výrobu a i síťování a propojování v průmyslu čeká změna. Inteligentní produkty se budu samy řídit a kontrolovat v průběhu vysoce autonomního výrobního procesu. Jen se podívejte, jak si představujeme chytré továrny, chytré produkty, aktivní logistiku a život v Průmyslu 4.0.

Čtvrtá průmyslová revoluce nepřináší zásadní změny pouze pro oblast průmyslové výroby. Ta sice stojí v jejím centru, přesah čtvrté průmyslové revoluce je však mnohem širší. Jedná se o zcela novou filozofii přinášející celospolečenskou změnu a zasahující celou řadu oblastí od průmyslu, přes oblast technické standardizace, bezpečnosti, systému vzdělávání, právního rámce, vědy a výzkumu až po trh práce nebo sociální systém. (Svaz průmyslu a dopravy, 2015)

Průmysl 4.0 transformuje výrobu ze samostatných automatizovaných jednotek na plně integrovaná automatizovaná a průběžně optimalizovaná výrobní prostředí. Vzniknou nové globální sítě založené na propojení výrobních zařízení do kyberneticko-fyzikálních systémů – CPS (Cyber-Physical Systems). CPS budou základním stavebním prvkem „chytrých továren“, budou schopny autonomní výměny informací, vyvolání potřebných akcí v reakci na momentální podmínky a vzájemné nezávislé kontroly. Senzory, stroje, dílce a IT systémy budou vzájemně propojeny v rámci hodnotového řetězce přesahujícího hranice jednotlivé firmy. Takto propojené CPS na sebe budou pomocí standardních komunikačních protokolů na bázi Internetu vzájemně reagovat a analyzovat data, aby mohly předvídat případné chyby či poruchy, konfigurovat samy sebe a v reálném čase se přizpůsobovat změněným podmínkám. (Svaz průmyslu a dopravy, 2015)